Søk

10 år senere - blir det reprise?

18.desember 2010: Håndballjentene løper inn i en fullsatt ''Boxen'' i Herning. Motstanderlaget i semifinalen er Danmark som de har arrangert mesterskapet med. Norge spilte for fulle tribuner i Håkons hall på Lillehammer både under gruppe- og mellomspillet. De første kampene gikk lekende lett mot både Frankrike (33-22, åpningskampen), Ungarn (34-13, Katrine Lunde sto som en levende vegg) og mot Slovenia (32-16).

Bortsett fra en liten smell mot Sverige i mellomrunden endte det med en 2.plass i gruppen bak søta bror. Danmark toppet sin gruppe over Romania, og ble derfor neste stopp på veien for Norge.


Som sagt var hallen fullsatt og Norges jenter måtte takle buing for både mål og ballbesittelse.


''– Jeg ble overveldet da jeg kom inn i hallen. Men jeg kjente også at jeg ble så sinnssykt trigget og klar. Jeg synes det er bra at man heier på laget sitt, og synes det er greit at man buer på dommeren når man ikke er enig. Det er også greit at man buer hvis man synes at spillere blir behandlet eller taklet stygt. Men når det bues bare vi kommer inn på banen eller når vi scorer eller bare er i angrep, synes jeg kanskje det er litt dårlig stil. Da tenkte jeg at «OK, bring it on», sier Hammerseng.''


Gro Hammerseng var den som sto frem som lagets hærfører i kampen. Ingen visste da at dette ville bli hennes nest siste kamp for Norge. Det samme gjaldt forsvarsdronningen Tonje Larsen som var med på EM bronsen tilbake i 1994.

Stine Bredal Oftedal måtte se både semi- og finale fra tribuneplass da Linn Sulland erstattet henne i troppen. Nora Mørk gikk målløs av banen i denne kampen, men hadde bevist i hele mesterskapet at hun var Norges nye yndling. Karoline Dyhre Breivang sto for 2 av målene i seieren mot Danmark, i finalen scoret hun det avgjørende vinnermålet. Heidi Løke fikk sitt gjennombrudd i 2010, og hun satte 5 mål mot danskene. Camilla Herrem hadde også fått noen år på landslaget og scoret 1. Marit Malm Frafjord og Katrine Lunde sto for en stor dose rutine i laget den gangen. Det var ikke uten grunn at Lunde havnet på All Star Team, med Hammerseng og Løke.


Tilslutt sto det 29-19 på tavla. I finalen 25-20 mot Sverige.


18.desember 2020: Hvor tilfeldig er det at på samme dato , akkurat 10 år etter, og i akkurat samme hall skal vi nok en gang møte Danmark i EM semifinalen? Egentlig var det meningen at Norge og danskene skulle dele mesterskapet nok en gang og avslutte i Telenor Arena, Oslo (jeg er ikke litt bitter for at det ikke ble noe av). Sånn ble det ikke denne gangen.


Oppladningen er en helt annen i 2020. En pandemi har preget verden og mesterskapet har bestått av full isolasjon fra omverden. ''Boxen'' i Herning blir ikke fullsatt og jentene blir ikke giret opp av 11 000 dansker som buer. De må klare seg selv, men det har de bevist at de kan. Danskene der i mot får heller ingen hjemmebanefordel.


Mesterskapet har startet ganske likt som for 10 år siden. Norge har vunnet klart mot både Polen, Tyskland og Romania i gruppespillet. I mellomrunden ble det også enkel matching mot Nederland, Kroatia og Ungarn. Danmark kom på 2.plass i sin gruppe etter et tap mot Frankrike. De imponerte mot Russland i siste kamp og reddet plassen videre. Sandra Toft sto som en vegg og ligger på 2.plass med best redningsprosent i mesterskapet. Kun bak vår egen Katrine Lunde.

Danskene har fått et helt nytt lag og en helt ny rytme etter at Jesper Jensen kom på banen. De er bedre enn på lenge og vil nok kjempe med nebb og klør for den finalen.


Så tilbake til spillerne nevnt over. Stine Bredal Oftedal har kommet bedre frem i lyset de siste årene, og tatt over kapteinsbindet etter Breivang og Gro Hammerseng. Det blir ingen tribuneplass denne gangen, nå er det hun som skal styre Norge til en ny finale som lagets hærfører. Nora Mørk har blitt 10 år eldre, og tenåringens feilene har blitt luket bort. Jeg vil si at Nora har hatt en av sine beste og stabile mesterskap siden debuten, på fredag må hun holde hode kaldt. Det er ikke uten grunn at Oftedal og Mørk står med 54 og 60 poeng på mål/assist statistikken. Katrine Lunde skulle egentlig ikke være med i dette mesterskapet, men var tilbake mellom stengene mot Romania i gruppespillet. Hun vil ha sitt EM gull nummer 5 og tangerer landslagsrekorden til Karoline Dyhre Breivang som har 305 kamper for Norge. Karo står nå som ekspert i TV3 sitt studio. I gjennom kampen kårer hun kampens mål og kommer med sine synspunkter. Marit Malm Frafjord er tilbake i Norge forsvar slik hun var sist Norge vant gull (EM 2016), hun har vært mesterskapets beste bakover. Camilla Herrem har vært stabil hittil, og ligger på en 6.plass på toppscorerlisten, hun har fått 10 år med mer rutine. Farten er bedre enn noen gang og hun står sammen med Oftedal og Hegh Arntzen i Norges kapteinsteam.

Så har vi Tonje Larsen da. Hvem hadde trodd at hun skulle bli Thorir høyre hånd 10 år senere? En fantastisk håndballspiller og en legende som har mye erfaring. Jeg er fornøyd med å ha henne på benken til årets jenter. Hvem vet, om 10 år er det kanskje hun som styrer jentene til et EM gull?


Hvem takler presset best? Hvem klarer å håndtere overtenningen som kommer? Får danskene revansj etter 13 tap på rad? Eller klarer Norge og få frem sitt aller aller beste i kampen som betyr mest akkurat nå?


Norge - Danmark. TV3. kl 20.30.
42 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle